Cont
SCEC 2023

Masters

 

 

 

REGULAMENT GENERAL MASTERS

 versiune pdf

 

Consideratii generale:

  1. Nevoia de oficializare si  reglementare a acestei activitati  a aparut odata cu cresterea numarului de practicanti si a dorintei acestora de a participa la competitii interne si internationale. In urma oficializarii si reglementarii „masters-ului”, nr de practicanti a crescut semnificativ.
  2. Forma de organizare este privita ca o extindere a ramurii „inot” a federatiei prin  adaugarea  grupelor de varsta specifice „masters-ului”. In acest mod cluburile afiliate pot legitima sportivi ce participa la masters fara modificari de statut, iar cluburile noi afiliate pot avea sportivi legitimati exclusiv masters sau pot avea sportivi pentru toate categoriile.
  3. Aceasta activitate este in totaliatate pe baza de voluntariat, iar organizarea competiilor cu exceptia campionatului national, participarea la competitii internationale si organizarea interna nu implica costuri din partea federatiei. Toate costurile legate de organizarea de evenimente sau competitii, participarea la competitii nationale si internationale vor fi suportate de catre participanti, cluburi sau sponsori.

 

 

Modalitate organizare:

  1. Conducerea activitatii „masters” se va face de catre Comisia Masters formata din 5 membri. Componenta si conducerea comisiei se stabileste dupa urmatorul algoritm: 4 membri alesi de catre cluburile participante la ultima editie a CN masters si un membru desemnat de catre Biroul Federal.  Numirile sunt valabile pe o perioada de 4 ani si se fac dupa constituirea prin alegeri a Biroului Federal.

Procedura de alegeri:

-          Organizarea alegerilor este asigurata de catre comisia in functie care stabileste data alegerilor, nu mai tarziu de 45 de zile de la data alegerilor generale ale Federatiei.

-          Propunerile pentru functiile de membru in Comisia masters trebuiesc trimise pe adresa de e-mail a federatiei cu cel putin 10 zile inaintea datei alegerilor. Ele vor fi comunicate cluburilor participante la procesul de vot.

-          Fiecare club are dreptul la un singur buletin de vot.

-          Votul va fi electronic sau prin corespondenta. Procedura de vot va fi facuta publica in momentul anuntarii datei alegerilor si a candidatilor propusi.

 

  1. Comisia stabileste si propune spre aprobare Biroului federal toate aspectele specifice: calendar competitional (organizare, rezultate, validare rezultate, etc), aspecte specifice de regulament, aspecte legate de participarea la competitii in strainatate, etc.
  2. Regulamentul FINA si FRNPM guverneaza intreaga activitate.

 

Legitimare si participare la competitii:

 

  1. Pentru a participa la competitii sportivii trebuie sa fie legitimati la un club cu sectie de inot afiliat FRNPM. Legitimarea se poate face oricand in timpul anului (regula specifica masters). Sportivii legitimati la categoria masters beneficiaza de toate drepturile si indatoririle conferite de calitatea de legitimat FRNPM. Pentru a participa la competitii sportivul trebuie sa aiba legitimatia vizata.
  2. Participantii la competitiile masters trebuie sa fie constienti ca pentru a participa la competitii sportive este necesara o conditie fizica si o stare de sanatate corespunzatoare. Ei isi vor asuma deplina responsabilitate pentru pentru riscurile presupuse de  participarea la competitii. In momentul inscrierii  participantii trebuie sa prezinte o declaratie prin care sunt de acord ca orice forma de accident ce poate cauza moartea, accidentarea sau imbolnavirea ulterioara, nu intra in responsabilitatea FINA, FRNPM sau a comitetului de organizare al competitiei respective.
  3. Campionatul National se organizeaza anual sub tutela FRNPM, cu sprijinul cluburilor interesate. Probele de concurs si categoriile de varsta sunt cele prevazute in regulamentul FINA. Organizatorii pot decide alcatuirea unui program redus de competitie. Grupele de varsta obligatorii sunt:

-          probe individuale sunt: 25-29; 30-34; 35-39; 40-44; 45-49; 50-54; 55-59; 60-64; 65-69; 70-74; 75-79; 80-84; 85-89; 90-94; 95-99; 100-

-          stafete: 100-119, 120-159, 160-199,200-239, 240-279, 280-319, 320-359.. Varsta stafetei este data de suma varstelor celor 4 componenti;

Categoria este data de varsta implinita pana la data de 31.12 a anului competiei. Organizatorii  pot alcatui programul de concurs si cu mai putine probe.

  1. Alte competitii:

Atat cluburile afiliate la federatie, cat si alte structuri sportive recunoscute conform legii sportului, pot organiza competitii proprii. Pentru a inscrie competitia in calendarul competitional al federatiei organizatorul trebuie sa completeze formularul tip CM. In acest formular trebuiesc evidentiate urmatoarele:

-          organizatorul si denumirea competitiei;

-          data si locul de desfasurare;

-          probele si modul de alcatuire al clasamentelor;

-          modul de cronometraj;

-          modul de publicare al rezultatelor;

-          raspunderea organizatorului pentru asigurarea conditiilor de siguranta: instalatii bazin, tribune sigure, asistenta medicala conform legii;

 

Inscrierea competitiei in calendarul competitional implica din partea federatiei doar publicarea competitiei si a rezultatelor pe site-ul propriu.

 

  1. Competitii internationale oficiale (campionate europene si mondiale organizate de catre LEN sau FINA):

Participarea la aceste competitii este deschisa tuturor sportivilor legitimati la FRNPM cu obligatia indeplinirii conditiilor de varsta, timpilor de inscriere sau altor conditii stipulate de catre organiatori.

Sportivii vor fi inscrisi ca reprezentanti ai cluburilor la care sunt legitimati, iar inscrierea se face direct pe site-urile organizatorilor. FINA si LEN pot solicita ulterior inscrierii confirmarea legitimarii sportivilor la federatie.

Costurile participarii la aceste competitii revin fiecarui sportiv in parte.

  1. Reguli specifice competitiilor de masters:

-          competitiile se desfasoara dupa sistemul seriilor contracronometru;

-          seriile pot cuprinde sportivi indiferent de sex sau de categorie de varsta;

-          la probele de 400m, 800m si 1500m pot inota 2 inotatori de acelasi sex pe un culoar;

-          sportivii pot ramane in bazin in timp ce se desfasoara alte serii pana la semnalul arbitrului;

-          atat incalzirea sportivilor cat si competitia trebuie sa fie supravegheata de catre personal de salvare;

-          la procedeul fluture este permisa o miscare de picioare bras la fiecare miscare de brate. Inaintea  atingerii peretelui la  intoarcere si sosire unde este permisa o miscare independenta de picioare bras. De asemenea este permisa o singura miscare de picioare bras dupa start si fiecare intoarcere inaintea primei miscari de brate.

-          stafetele pot fi alcatuite doar din reprezentanti ai aceluiasi club;

10.       Recordurile nationale:

            Incepand cu data de 1.01.2017 au fost publicate recordurile nationale masters in bazin de 50m. Au fost recunoscute performantele obtinute incepand cu editia 2015  ale campionatelor nationale si in editia 2005 a campionatelor europene sau mondiale.

            Pentru a fi recunoscute ca recorduri, performantele trebuiesc realizate in urmatoarele conditii:

-           campionatul national masters al Romaniei;

-           campionate europene;

-           campionate mondiale;

-           campionate nationale masters ale tarilor afiliate FINA, organizate sub tutela federatiile nationale;

Trimiterea cererilor de recunoastere a recordurilor trebuie facuta in maxim 60 de zile de la realizarea performantei si trebuie sa cuprinda urmatoarele date:

            -           numele sportivului si clubul reprezentat;

             -          data si locul desfasurarii competitie;

            -           performanta realizata, modul de cronometrare si extrasul din rezultatele oficilale ale competitiei

Reglementarile privind recunoasterea recordurilor europene si mondiale masters sunt stabilite de catre forurile respective.

Reglementarea probelor de inot in ape deschise va fi facuta dupa recunoasterea oficiala a cestor probe in Romania.

 

  1. Taxe si reglementari specifice:

- legitimarile pentru categoria masters se pot face pe tot parcursul anului cu exceptia unei perioade de 14 de zile inainte de desfasurarea campionatului national

- taxa de legitimare -50 lei (reducere 50% pentru sportivii pensionari);

- taxa viza anuala – 50 lei (reducere 50% pentru sportivii pensionari);

- taxa participare campionat national – 50 lei (reducere 50% pentru sportivii pensionari);

- taxa transfer – 200 lei (aceasta taxa nu se percepe pentru sportivii care nu au participat timp de 2 ani consecutivi la campionatele nationale);

- sportivii au obligatia de a anunta clubul la care sunt legitimati ca doresc sa se transfere, fara a avea nevoie de dezlegare pentru acest demers. Sportivii nu pot beneficia de aceasta facilitate daca doresc sa participe la campionatul national de seniori sau alte competitii non-masters;