Cont
SCEC 2023

Viața antrenorilor de natație în timpul pandemiei!

Comunicate de presa 22 apr. 2020

Fără doar și poate, pe lângă sportivi, și antrenorii au o misiune extrem de dificilă în această perioadă. Izolați la domiciliu, departe de sportivi și de bazine, tehnicienii din natație trăiesc și ei la cote înalte perioada pandemiei de coronavirus. Totuși, ei trebuie să rămână focusați zi de zi și să transmită mesaje pozitive sportivilor la fiecare convorbire online.
Pentru a vedea cum s-au adaptat rigorilor Ordonanțelor Militare și cum își coordonează sportivii de la distanță, în cadrul unui interviu comun pentru site-ul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, am stat de vorbă cu trei tehnicieni – Iulian Matei (antrenorul lui Daniel Martin), Adrian Rădulescu (antrenorul lui David Popovici) și Florin Avasiloae (antrenorul lui Constantin Popovici).

Cum colaborați cu sportivul dumneavoastră în această perioadă?
Iulian Matei: Situația o impune și respectăm Ordonanțele Militare de pe teritoriul României pentru perioada de izolare la domiciliu. Păstrăm legătura zilnic prin telefon și online pentru a putea avea feedback pozitiv asupra antrenamentelor, stărilor psihice și fizice sau a nevoilor întâmpinate în izolare. Pregătirea este coordonată în colaborare cu ceilalți membri ai echipei tehnice. Astfel încercăm să păstrăm rutina din timpul pregătirii normale.
Adrian Rădulescu: Ne întâlnim zilnic la antrenament on-line. Din fericire,  există un număr foarte mare de aplicații gratuite care facilitează convorbirile video. Condițiile elementare ale învățării sunt îndeplinite și prin mijloacele on-line: exemplificare-executare-feedback.
Florin Avasiloae: Colaborez cu sportivul meu prin telefon seara, după cele două antrenamente pe care le susține zilnic. Constantin are un program de pregătire pe uscat bine stabilit, divers, de la o zi la alta.

Cât de dificil este pentru un sportiv/înotător să stea  departe de bazin o perioadă așa de lungă?
Iulian Matei: Este cea mai dificilă situație. Tot ceea ce contează pentru înotători este apa. Prin natura lui, înotul este un sport complex ce necesită adaptare la un mediu diferit. În momentul de față și mai cumplit, pentru înotători, este scenariul timpului stat în izolare, deoarece sunt conștienți că dacă stau mai mult timp pe uscat cu atât mai mult va dura perioada de readaptare.
Adrian Rădulescu: Marea provocare a fiecăruia dintre noi, sportivi și antrenori deopotrivă, se află în mintea noastră.  Cred în ideea că un sportiv de succes trebuie să aibă atât rezistență mentală, cât și adaptabilitate.
Sunt abilități care ajută un sportiv oricând pe parcursul carierei lui, iar acestea se aplică la fel de bine în contextul actual:
- Să accepți o cursă nereușită și să depăsești impasul în cel mai scurt timp pentru că urmează alte curse la care trebuie să te concentrezi;
- Să te concentrezi asupra ta și pe ce poți face tu. Dacă te gândești mereu la avantajele adversarilor tăi în raport cu tine, nu faci decât să le accentuezi și să le confirmi;
-  Să diferențiezi aspectele controlabile de cele necontrolabile și să te concentrezi doar pe primele. Restricțiile impuse de autorități nu sunt sub controlul tău, dar pregătirea pe care o faci este. Ingeniozitatea cu care alegi mijloacele de pregătire te va răsplati când te întorci la bazin.
Florin Avasiloae: Este foarte, foarte, foarte dificil pentru un săritor să nu aibă contact cu apa o perioadă așa îndelungată. Exercițiile zilnice de intrare în apă cu picioarele (high diving) și cu bratele (diving) sunt extrem de importante pentru un sportiv precum Constantin.

Care este lucrul pe care puneti accent în această perioadă în antrenamentele cu sportivul dumneavoastră?
Iulian Matei: Pregătirea se desfășoară în colaborare cu întreg colectivul tehnic, astfel că fiecare încearcă să adapteze și să echilibreze situația izolării la domiciliu. Cel mai important este psihicul și, în acest sens, lucrăm împreună cu pshihologul pentru a coonștientiza și pentru a  controla această etapă a vieții. Nici pregătirea fizică specifică nu este neglijată. Încercăm să menținem nivelul proprioceptiv al antrenamentului în apă prin lucru la simulatorul de înot, pus la dispozitie de către Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.
Adrian Rădulescu: David este un sportiv în formare și vom profita de această perioadă ca să ne concentrăm pe dezvoltarea fizică armonioasă în raport cu specificul vârstei și urmărim atât creșterea indicilor de forță, cât și creșterea flexibilității. Vrem să mărim considerabil numărul de mijloace (exerciții simple și complexe) pe care le folosim în pregătirea fizică pe uscat. Avem o oportunitate foarte bună să lucrăm la "fundație" fără vreo competiție la orizont. Îi mulțumesc lui Dragoș Luscan, cel care ne dirijează eforturile pe partea de pregătire fizică pe uscat.
Florin Avasiloae: În principal lucrăm pe forță și pe viteză de execuție la tot ce face. În această perioadă este extrem de importantă menținerea mobilității la picioare, brațe și umeri.

După ridicarea restricțiilor, în cât timp credeți că poate reveni sportivul la forma de dinaintea pandemiei?
Iulian Matei: În funcție de perioada de izolare, vom putea  aproxima această  formă sportivă. Sper că vom avea posibilitatea să începem antrenamentele la începutul lunii iunie și că toate lucrurile vor decurge favorabil în readaptare. Așa cum îl cunosc eu pe Daniel, vom avea un început de 2021 pe val.
Adrian Rădulescu: Am încredere în pregătirea făcută de-a lungul timpului și în ceea ce facem acum. Mai mult, următoarele competiții importante sunt la jumătătea anului viitor. Sunt optimist și cred că timpul este de partea noastră.
Florin Avasiloae: Pentru a ajunge la o formă maximă, cred că ar avea nevoie de 3-4 luni de antrenament la apă.