Cont
SCEC 2023

Răzvan Florea: „Înotul este unul dintre cele mai frumoase și adecvate sporturi”

Comunicate de presa 09 iun. 2021

Au una dintre cele mai grele, dar, în același timp, și una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Sunt oamenii care stau aproape în permanență în umbră, pe marginea bazinului, cu cronometrul în mână, cu sfaturile mereu la ei și cu inimile bătând la maximum în timpul curselor. Ei sunt antrenorii de înot, oamenii care formează următoarele generații de campioni.
Federația Română de Natație și Pentatlon Modern vă propune, prin intermediul unei noi serii de interviuri, să-i cunoașteți pe oamenii care construiesc viitorul acestui sport în țara noastră.
Azi, 9 iunie 2021, răspunde întrebărilor Răzvan Florea, de la Atena SC Constanța.

De ce ați ales meseria de antrenor?
Practicând înotul timp de peste 25 ani, am rămas atras de mediul acvatic și am simțit încă de la început că pot da înotului ceea ce el mi-a oferit în perioada în care am fost sportiv profesionist. Sper să ajung să performez ca profesor la fel de mult cât am activat ca și sportiv.

Care este cea mai frumoasă parte a meseriei de antrenor?
Atunci când programele de pregătire dau roadele așteptate de către tine sau atunci când atingi obiectivele propuse, indiferent de nivelul performanței.

Dar cea mai grea?
Sunt și momente grele în meseria de antrenor. Sunt momente care depind de tine sau chiar de sportivul pe care îl antrenezi. Important este să știi cum să le depășești ca să poți performa din nou.

Ce îi spuneți unui copil care dorește să înceapă practicarea înotului?
Tuturor le spun că înotul este unul dintre cele mai frumoase și adecvate sporturi, indiferent de vârstă.

Ce calități trebuie să aibe un copil pentru a reuși în acest sport?
În primul rând, la copii, trebuie să fie talentați. Apoi, când mergi spre performanță, intervine seriozitatea, perseverența, dorința de a progresa și de a atinge obiectivele.

Cum vă autocaracterizați?
Aș vrea să cred că sunt un om calm, echilibrat și serios. Poate timid uneori. Dar sunt momente când pot ieși din aceste tipare.

Ce pasiuni aveți? Ce faceți în timpul liber?
Iubesc tot ceea ce este legat de apă. Îmi plac călătoriile cu familia și prietenii. Timpul liber îl aloc în mod diferit, în funcție de anotimp. Vara prefer plaja și ambarcațiunile pe mare. Toamna și primăvara merg în natură foarte mult, pescuiesc când am timp. Iar iarna schiez.