Cont
SCEC 2023

Robert Glință: “Să privim cu toții această perioadă dificilă ca pe o oportunitate de a privi în profunzime lucrurile care contează cu adevărat!”

Comunicate de presa 14 apr. 2020

Înotătorul Robert Glință - primul sportiv român care a reușit să obțină calificarea Jocurile Olimpice de la Tokyo – se află în această perioadă acasă, alături de familie. Pandemia de coronavirus îl ține țintuit în casă, departe de un loc atât de drag lui: bazinul de înot. Dar asta nu înseamnă că Robert nu se poate pregăti. Cu ajutorul unui simulator pus la dispoziție de către Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, sportivul român își continuă antrenamentele, pe uscat, și se gândește cu optimism la reluarea cât mai rapidă a activității normale.
Până atunci, între două sesiuni de pregătire, Robert Glință a răspuns la câteva întrebări pentru site-ul oficial al Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.

Reamintim faptul că sportivul legitimat la CS Dinamo a reușit să coboare sub baremul de calificare în proba de 100 m spate la reuniunea de la Guangzhou, din China. Robert Glință a terminat cursa în 53.70 secunde, baremul Federației Internaționale de Natație (FINA) pentru această probă fiind de 53.85 secunde.


Ce face Robert Glință în această perioadă?
Îmi petrec această perioada acasă, la părinții mei, unde îmi continui pregătirea fizică pe uscat împreună cu tatăl meu. Încerc pe cat posibil să îmi mențin rutina și disciplina pentru a-mi păstra mentalitatea pe care o aveam înainte. În acest fel am grijă și de sănătatea psihică pentru a avea răbdare și pentru a fi perseverent chiar și în condițiile date.

Cât de tare te afectează faptul că nu te poți pregăti în condiții normale și că nu poti participa la competiții?
Mă afecteaza destul de tare, categoric. Însă prin prisma simulatorului procurat de federație, și de care dispun în momentul de față, încerc să reduc la minim regresul care se formează în această perioadă din lipsa antrenamentelor propriu-zise în bazin. De asemenea, pregatirea fizică pe uscat continua, iar din punct de vedere al capacității organismului de a face față efortului intensiv, încerc nu doar să mă mențin, ba chiar să mă îmbunătățesc. Este doar o chestiune de adaptare la niște condiții noi de pregătire până totul revine la normal.

Cum privești amânarea JO de la Tokyo pentru 2021?
Amânarea Jocurilor Olimpice a fost o decizie înțeleaptă pe care cu toții o așteptam, având în vedere consecințele negative aduse de această pandemie. Sunt convins că nu a fost o decizie ușor de concluzionat pentru organizatori, însă eu mă bucur că aceasta ediție a Jocurilor Olimpice a fost amânată și nu anulată. Voi încerca să profit din plin de acest an în plus de pregătire.

Care este cea mai mare dorință a ta pentru acest an?
Pentru acest an, cel mai mult îmi doresc ca totul să revina la normal cât mai repede pentru ca toată umanitatea să repună în mișcare rotițele societății. Însă, mai mult decât atât, îmi doresc ca felul în care oamenii se vor întoarce la viețile și obiceiurile lor să fie unul îmbunătățit, mai plin de înțelepciune și înțelegere față de consecințele acțiunilor lor. Sper să privim cu toții această perioadă dificilă ca pe o oportunitate de a privi în profunzime lucrurile care contează cu adevărat și să ne reevaluăm comportamentul.

Dar cea mai mare temere?
Cea mai mare temere din acest an este posibilitatea ca această pandemie să se extindă în timp și să aibe consecinte din ce în ce mai grave, care ar destabiliza și mai mult societatea și ar pune în dificultate toți oamenii până la punctul în care nu ar mai conta statutul pe care îl dețin. Scarry.

Care este obiectivul tău pentru 2021?
Obiectivul meu rămâne același indiferent de an sau de modificările programului internațional. Urmăresc să mă mențin conștiincios și responsabil, pentru a-mi depăși limitele în pregătire. Și sper ca la competițiile internaționale și, cel mai important, la Jocurile Olimpice, să mă pot bucura de un rezultat de care să fiu mândru.