Cont
SCEC 2023

Marius Grigore: “Curiozitatea este doar ușa care se deschide spre practicarea unui sport. Dincolo de ea e nevoie de disciplină, de pasiune, de entuziasm"

Comunicate de presa 01 iul. 2021

Au una dintre cele mai grele, dar, în același timp, și una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Sunt oamenii care stau aproape în permanență în umbră, pe marginea bazinului, cu cronometrul în mână, cu sfaturile mereu la ei și cu inimile bătând la maximum în timpul curselor. Ei sunt antrenorii de înot, oamenii care formează următoarele generații de campioni.
Federația Română de Natație și Pentatlon Modern vă propune, prin intermediul unei noi serii de interviuri, să-i cunoașteți pe oamenii care construiesc viitorul acestui sport în țara noastră.
Azi, 1 iulie 2021, răspunde întrebărilor Marius Grigore, de la CSM București.

De ce ați ales meseria de antrenor?
Pentru că doar așa pot dărui din ceea ce sunt, din ceea ce devin în fiecare zi. Consider că pentru a atinge potențialul maxim ca antrenor, dar și ca echipă, trebuie să împarți cunoștințele dobândite și cu ceilalți. Ca antrenor, am debutat sub aripa domnului Nicolae Tat. Am fost extrem de norocos, pentru că am făcut parte dintr-o echipă de elită, unde am dobândit toate cunoștințele necesare practicării antrenoratului. Îmi doresc să duc mai departe ceea ce am învățat alături de ei și, împreună cu antrenorii BSC, să evoluăm constant și să devenim din ce în ce mai buni. Iar asta doar pentru că îmi doresc ca sportivii români să aibă parte de antrenamente de nivel internațional.

Care este cea mai frumoasă parte a meseriei de antrenor?
Fiecare progres al sportivilor este o bucurie pentru mine. Dorința lor de a merge mai departe este parte din frumusețea meseriei.

Dar cea mai grea?
Este greu să ții pasul cu nevoile copiilor de azi, dar și cu așteptările părinților lor. Astăzi, tehnologia a schimbat un pic direcția și îi ține pe copii la distanță de mișcare, de sport. Este greu să îi convingi pe copii că e mai bine la bazin decât în fața unui device. Iar în ceea ce priveste sportul de performanță, provocarea este să motivezi tinerii înotători să concureze cât mai mult timp și să nu renunțe la vârste prea fragede. Uneori, rezultatele apar puțin mai târziu, dar sunt pe măsura așteptărilor și a eforturilor tuturor.

Ce îi spuneți unui copil care dorește să înceapă practicarea înotului?
“Bine ai venit!” din toată inima mea. De-a lungul anilor, multor copiii le-am cunoscut zâmbetele sau temerile, le-am văzut îndoiala sau nerăbdarea. Copiii merită să știe: curiozitatea este doar ușa care se deschide spre practicarea unui sport, dar dincolo de ea e nevoie de disciplină, de pasiune, de entuziasm. Pentru a te bucura cu adevărat de beneficiile unui sport trebuie să fii dispus să faci sacrificii.  Și, paradoxal sau nu, tocmai prin această combinație de sacrificii și beneficii, de endorfine și adrenalină, copiii cunosc, simt și ating ei înșiși următoare etape esențiale pentru dezvoltarea lor completă.

Ce calități trebuie să aibe un copil pentru a reuși în acest sport?
Șanse mari are un copil curios, entuziast, disciplinat, perseverent și consecvent. Toate aceste calități, însoțite de puțin talent îl pot conduce la rezultate deosebite. Apreciez din ce în ce mai mult, în ultima vreme, capacitatea de a asculta și de a fi deschis spre a învăța, alături de noi altfel.

Cum vă autocaracterizați?
Un partener de drum lung. Nu consider că am fost un sportiv de top. Am simțit întotdeaunea că rolul de antrenor mi se potrivește mult mai bine. Sunt un tip ambițios, harnic, tenace, tolerant, ușor adaptabil, integrat. Mai mult decât atât, îmi place să fiu alături de sportivi, să îi ascult și să îi înțeleg. Pun foarte mare accent pe comunicare. Consider că astfel, relația antrenor-sportiv poate fi mult mai eficientă. Îmi place să învăț și să creez medii în care sportivii să performeze cu ușurință. Medii în care să-și descopere potențialul și să și-l lucreze cu inteligență și determinare. Nu pentru că alții vor, ci pentru că ei simt că aceasta este calea spre reușita lor adevărată.

Ce pasiuni aveți? Ce faceți în timpul liber?
Îmi place psihologia, iar timpul liber îl dedic familiei și prietenilor.