Cont
SCEC 2023

Iulia Becheru: “Atunci când îți place ceea ce faci, dacă adaugi ambiție, perserverență, muncă și implicare, vei reuși să atingi performanța!”

Comunicate de presa 03 iun. 2021

Au una dintre cele mai grele, dar, în același timp, și una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Sunt oamenii care stau aproape în permanență în umbră, pe marginea bazinului, cu cronometrul în mână, cu sfaturile mereu la ei și cu inimile bătând la maximum în timpul curselor. Ei sunt antrenorii de înot, oamenii care formează următoarele generații de campioni.
Federația Română de Natație și Pentatlon Modern vă propune, prin intermediul unei noi serii de interviuri, să-i cunoașteți pe oamenii care construiesc viitorul acestui sport în țara noastră.
Azi, 3 iunie 2021, răspunde întrebărilor Iulia Becheru, de la clubul Steaua București.

De ce ați ales meseria de antrenor?
La bază sunt economist, am profesat o perioadă ca și contabil și cost-controller. Am făcut înot de performanță, iar după ce l-am cunoscut pe soțul meu, Cătălin, îl ajutam la orele de înot, în afara programului de la serviciu, iar treptat m-am implicat din ce în ce mai mult. Am ales să renunț la profesia de contabil și să mă dedic antrenoratului pentru că mi-a plăcut mai mult.

Care este cea mai frumoasă parte a meseriei de antrenor?
Cea mai frumoasă parte este satisfacția pe care o are un antrenor atunci când reușește să ducă un înotător de la prima lungime de bazin executată corect până pe podium și la recorduri. În plus, comunitatea pe care am creat-o la club, cu sportivi de toate categoriile de vârstă care se susțin și încurajează, este dovada faptului că suntem pe drumul cel bun.

Dar cea mai grea?
Aș spune că lupta constantă cu sutimile este cea mai grea și solicitantă parte a înotătorilor, sportivi și antrenori deopotrivă. Și motivația, care trebuie întreținută. Dacă un sportiv își pierde interesul și obiectivele nu i se mai par atât de importante, este destul de dificil să îi reamintim de ce este la antrenament și care este scopul final.

Ce îi spuneți unui copil care dorește să înceapă practicarea înotului?
Este important ca orice persoană să știe să înoate, iar dacă si îndrăgește acest sport atunci îl poate introduce în rutina zilnică. Atunci când îți place ceea ce faci, dacă adaugi  ambiție, perserverență, muncă și implicare, vei reuși să atingi performanța.

Ce calități trebuie să aiba un copil pentru a reuși în acest sport?
În afară de calitățile fizice, cu care te naști, copilului trebuie să îi placă acest sport, astfel va reuși să fie motivat, să își dorească performanța. Desigur, că aici avem și noi, antrenorii, un rol important, însă este infinit mai ușor să lucrezi cu un sportiv care își știe obiectivele și muncește să le atingă. Apoi, este important să știe că drumul performanței înseamnă și sacrificii, antrenamente zi de zi, un stil de viață sănătos și ordonat și multă muncă.

Cum vă autocaracterizați?
Sunt foarte pasionată de ceea ce fac. Vin cu drag la bazin, la antrenamente, vorbesc tot timpul cu copiii, îi motivez, îi încurajez. Am răbdare cu fiecare sportiv în parte și sunt perserverentă. Nu pierd niciodată din vedere obiectivele.

Ce pasiuni aveți? Ce faceți în timpul liber?
Călătoriile! Plecăm în vacanțe de fiecare dată când programul și calendarul competițional permit acest lucru. Vacanța ideală pentru noi include plaje cu nisip alb și apă caldă și curată!