Cont

Interviu cu Irina de Hillerin: “Sportivii să facă revenirea la efort în pași, treptat, cu mult calm și înțelepciune”

Comunicate de presa 08 mai 2020

Irina de Hillerin, psiholog sportiv în cadrul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, vorbește într-un interviu exclusiv despre problemele pe care le traversează sportivii în această perioadă și le oferă sfaturi prețioase pentru perioada în care vor reveni la pregătirea normală, în apă.

Sunt sportivii mai afectați decât restul populației de aceste restricții impuse de starea de urgență?
Nu neapărat. Aș spune chiar dimpotrivă. Sportivii de performanță din cadrul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern sunt destul de feriți de mari schimbări. Au în continuare rutina din cantonamente, izolarea față de viața cotidiană nu le e străină. Desigur, le lipsește contactul cu apa, dar aș putea spune că i-a avantajat această izolare.

Ați sesizat anumite temeri la sportivi din discuțiile purtate cu ei în această perioadă?
Aș spune că au avut mai degrabă o oarecare curiozitate. Nu au fost neapărat temeri, cât incertitudini. Se întrebau cum va fi la următoarele competiții, cum se vor simți din punct de vedere fizic, psihic. Dar, în general, sportivii Federației Române de Natație și Pentatlon Modern sunt liniștiți din punct de vedere psihic în această perioadă.

Cum pot depăși sportivii Federației Române de Natație și Pentatlon Modern această etapă din viață?
Plictiseala și rutina te seacă din punct de vedere psihic. Le recomand să își păstreze în continuare contactele sociale la distanță. Apoi, trebuie să aprecieze ceea ce au în prezent. Să practice recunoștința. Să nu se plafoneze și să nu apară autosatisfacția. Ci să se gândească cât au muncit pentru a ajunge în punctul în care sunt acum.

Ce sfaturi le puteți oferi pentru primele zile în care vor reveni în bazine?
Să nu se aștepte să reia pregătirea fix din punctul în care au lăsat-o în momentul în care au intrat la izolare. E imposibil așa ceva. Să aibe multă răbdare. Să fie atenți la accidentări. Să facă revenirea la efort în pași, treptat, cu mult calm și înțelepciune.