Cont

Daniel Martin: “Îmi doresc să demonstrez că pot fi un înotător de nivel înalt pe mai multe stiluri!”

Comunicate de presa 16 apr. 2020

Optimismul. Acesta este cuvântul care-l caracterizează pe înotătorul Daniel Martin în această perioadă. Pandemia de coronavirus care-l ține în casă, departe de bazin, nu îl afectează aproape deloc din punct de vedere mental pe sportivul de la CSM Bacău.
Calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de 100 m spate, după ce și-a făcut baremul A la Campionatele Mondiale de la Gwangju (Coreea de Sud), Daniel privește cu încredere spre viitor și își dorește ca prima participare la competiția supremă să fie de neuitat.
Azi, cu trei zile înainte de Sfintele Sărbători de Paști, Daniel Martin transmite câteva gânduri prin intermediul unui interviu acordat in exclusivitate pentru site-ul oficial al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

Ce face Daniel Martin în această perioadă?
În această perioada încerc să mă pregătesc așa cum am posibilitatea, date fiind restricțiile actuale. Încerc să îmbin ceea ce făceam la bazin cu viața extra-sportivă.

Cât de tare te afectează faptul că nu te poți pregăti în condiții normale și că nu poti participa la competiții?
Competițiile de anul acesta erau cele mai importante din cariera mea, până în acest moment. Aveam de demonstrat ceea ce am construit în pregătire. Nu pot să spun neapărat că văd un capăt de lume în ceea ce înseamnă a nu mai participa perioada aceasta la competiții deoarece, după parerea mea, un sportiv bun trebuie să se adapteze condițiilor date și să demonstreze oricând este nevoie care este valoarea sa.

Cum privești amânarea JO de la Tokyo pentru 2021?
Consider că amânarea cu un an a JO este cel puțin justificată. Orice perioadă mai scurtă de un an pentru amânarea acestei competiții ar fi însemnat în primul rând o intercalare cu alte concursuri din perioada respectivă. Un an este suficient pentru toți sportivii afectați să își poată intra în formă și să arate că lucrurile nu s-au schimbat cu nimic.

Care este cea mai mare dorință a ta pentru acest an?
Anul acesta îmi doresc să pot participa la cel puțin o competiție de anvergură, unde să pot lua contact cu lumea înotului și să văd nivelul la care se situează competitorii după pandemia de coronavirus. Eu îmi știu nivelul și capacitățile, însă în perioada asta toată lumea are mici probleme în acuratețe, în descrierea nivelului capacității de performanță.

Dar cea mai mare temere?
Cea mai mare temere ar fi prelungirea perioadei cu aceste reguli stricte. Nu aș vrea ca marile competiții, care deja sunt amânate, să fie reprogramate din nou și din nou.

Care este obiectivul tău pentru 2021?
Obiectivul meu pentru 2021 este clar: o participare cât mai bună la Jocurile Olimpice. Îmi doresc ca toate problemele cauzate de această pandemie să dispară până vara viitoare. Până la ora concursului de la Tokyo îmi doresc să realizez alți doi timpi de calificare în două probe diferite. Îmi doresc să demonstrez că pot fi un înotător de nivel înalt pe mai multe stiluri!