Cont
SCEC 2023

Bogdan Stroe: „Avem mulți copii talentați în România, iar cu îndrumarea corectă pot ajunge adevărați campioni”

Comunicate de presa 17 mai 2021

Au una dintre cele mai grele, dar, în același timp, și una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Sunt oamenii care stau aproape în permanență în umbră, pe marginea bazinului, cu cronometrul în mână, cu sfaturile mereu la ei și cu inimile bătând la maximum în timpul curselor. Ei sunt antrenorii de înot, oamenii care formează următoarele generații de campioni.
Federația Română de Natație și Pentatlon Modern vă propune, prin intermediul unei noi serii de interviuri, să-i cunoașteți pe oamenii care construiesc viitorul acestui sport în țara noastră.
Azi, 17 mai 2021, răspunde întrebărilor Bogdan Stroe, de la CSM București.

De ce ați ales meseria de antrenor?
Mi-am dorit să pot împărtăși bucuria practicării sportului de performanță. Vreau să le pot oferi tinerilor înotători cele mai bune condiții de antrenament pe care le pot avea, să ne apropiem de standardul internațional. Avem mulți copii talentați în România, iar cu îndrumarea corectă pot ajunge adevărați campioni.

Care este cea mai frumoasă parte a meseriei de antrenor?
Este plăcut să poți forma caractere puternice, să vezi cum evoluează sportivii de la an la an. Nu este vorba doar despre a deveni campion, ci și despre a deveni un om disciplinat și constant. Sportivii se transformă cu toții și simt că prin sport vom contribui la o societate mai bună, bazată pe respect și fair-play.

Dar cea mai grea?
Cel mai greu este să îi înveți că lupta este a fiecăruia cu propriile rezultate. Chiar dacă ești în top sau nu, important este să devii mai bun decât ai fost ieri.

Ce îi spuneți unui copil care dorește să înceapă practicarea înotului?
Eu încurajez părinții și copiii să înceapă înotul pentru că, în primul rând, este un sport care salvează vieți. În al doilea rând, este unul dintre sporturile care solicită toate grupele musculare și ajută la o dezvoltare sănătoasă și corectă. Apoi, dacă un copil este talentat, îl vom motiva să meargă către sportul de performanță.

Ce calități trebuie să aibe un copil pentru a reuși în acest sport?
În înot nu sunt modele tipice, ci calități diverse care te pot duce către performanță. Dar, indiferent cât de mult te-ar ajuta calitățile fizice, este foarte important și un psihic puternic.

Cum vă autocaracterizați?
Sunt o persoană determinată și organizată. Îmi place să am un plan și o strategie și să evoluez constant, să învăț și să mă adaptez noilor cerințe. Sunt și exigent. Consider că un sportiv de performanță trebuie să știe foarte bine care sunt obiectivele lui și ce are de făcut pentru a le atinge.

Ce pasiuni aveți? Ce faceți în timpul liber?
Timpul liber îl petrec cu băiatul meu și cu soția. Avem activități sportive sau culturale. Mergem împreună la escaladă, facem trasee în copaci și jucăm tenis. O altă activitate placută a fost mersul la salina artificială pe timpul iernii. Mergem împreună în fiecare week-end la câte un muzeu sau un obiectiv turistic. Ne bucurăm să mergem la film și la piese de teatru. O altă pasiune este pescuitul. Ieșirile în natură mă relaxează. Astfel pot face fata programului încărcat de la bazin.