Cont

Portret la aniversare: Diana Mocanu, campioana unică a natației românești!

Comunicate de presa 19 iul. 2020

Diana Mocanu este singura dublă campioană olimpică la natație din țara noastră, după ce a câștigat medaliile de aur în probele de 100 m și 200 m spate. Mai mult, Diana Mocanu este prima sportivă din România care a cucerit o medalie de aur la o ediție a Jocurilor Olimpice. Ambele evenimente s-au întâmplat în 2000, în Australia, la Jocurile Olimpice de la Sydney, și fac din Diana Mocanu o sportivă UNICĂ în natația românească.

Diana Mocanu s-a născut pe 19 iulie 1984 și a început înotul la vârsta de șase ani, la Liceul cu Program Sportiv din Brăila, sub îndrumarea antrenoarei Laura Sachelarie. “Părinții m-au dus la înot la șase ani, pentru că stăteam foarte aproape de Liceul cu Program Sportiv din Brăila. Sora mea mai mare a făcut și ea performanță, până în clasa a XII-a. Era mult mai înaltădecât mine, semăna cu tata. Avea membre lungi, ca în cărțile de specialitate. Arăta exact cum artrebui  să arate un înotător. Dar a fost mai moale, n-a câștigat așa multe medalii; a fost doar cu ștafeta pe podium, la campionatul național. Pe mine fizicul nu m-a avantajat niciodată. Îmi aducaminte perfect discuțiile pe care le auzeam încopilărie la concursuri, la alți antrenori saup ărinți: că n-o să fac nimic, că sunt mică și îndesată, că e imposibil să înot așa bine. Asta m-a motivat. În prima fază, mă supăram foarte tare, dar antrenoarea îmi spunea să nu-i bag în seamă, să-mi văd de treabă”, a rememorat Diana primii pași în lumeanatației pentru lead.ro.

Talent imens, Diana Mocanu s-a făcut rapid remarcată și a început să urce pe podiumurile concursurilor. A câștigat peste 30 de titluri de campioană națională și a stabilit peste 100 de noi recorduri ale României, atât la juniori cât și la seniori.
Și, la doar 15 ani, în 1999, la Campioantele Europene de juniori de la Moscova, a obținut primele rezultate notabile pe plan internațional: trei medalii de aur, la 50 m, 100 m si 200 m spate. În același an, la prima sa participare la o ediție a Campionatelor Europene de seniori, la Istanbul, a obținut medalia de bronz la 100 m fluture.
Un an mai târziu, la Campioantele Europene de juniori de la Dunkerque (Franța), a cucerit alte trei titluri: la 100 m spate, 200 m mixt si 100 m fluture,iar la Europenele de seniori de la Helsinki a cucerit trei medalii de argint la 50, 100 si 200 m spate, si un bronz, la stafeta 4x100 m mixt.
Aurul în competițiile de seniori se lăsa așteptat. Diana știa ca e acolo, aproape de prima treaptă, dar nu bănuia că explozia avea să se petreacă la întrecerea supremă, la Jocurile Olimpice de la Sydney.
“Nu momentul de pe podium mi-a rămas întipărit în memorie de la Jocurile Olimpice de la Sydney, ci cel dinainte de prima probă, 100 metri spate. Coboram din tribună cu antrenoarea mea, era momentul în care îmi dădea ultimele indicații: <<Pleci tare, întorci, dai nu știu cum din picioare, nu uita să ții mâna nu știu cum>>; astea erau înaintea fiecărui concurs. Doar că atunci, de emoții, a început să plângă. Gândindu-mă, acum, la un copil de 16 ani, să-i plângi în față tu, antrenor, stâlpul lui de rezistență, mă întreb cum de-am rezistat. Alții poate s-ar fi pierdut, dar din contră, pe mine asta m-a motivat. A fost ca și cum mi-ar fi zis: <<Până aici am ajuns împreună, atât am putut să-țiofer, să te ajut, acum ești singură. Și e momentul tău>>. Abia la a doua probă, 200 metri spate, am conștientizat unde eram. Eram aliniată la culoar, și când mi-am auzit numele, <<Diana Mocanu, din România>>, nu știu ce-a fostîncapul meu să mă uit în tribună, că de obicei n-o făceam. Am făcut cu mâna și când am văzut câtă lume era acolo, am simțit un gol în stomac. Dar când am intrat în apă, am uitat tot”, a rememorat Diana Mocanu momentele din urmă cu 20 de ani, pentru lead.ro.

100 m și 200 m spate au fost probele în care Diana Mocanu a uimit o lume întreagă. La doar 16 ani, un copil din România cucerea două medalii de aur la Jocurile Olimpice! Incredibil! De neimaginat până atunci pentru noi, iubitorii de sport din România. Timpii de 1:00.21, din finala de 100 m spate, și de 2:08.16, din finala de 200 m spate, au dus-o pe sportiva din Brăila în cartea de aur a sportului românesc și mondial.
Mai mult, în finala de la 100m spate, cu timpul de 1:00.21, Diana Mocanu a doborât recordul olimpic deţinut Krisztina Egerszegi (Ungaria)!

Iar drumul Dianei a continuat și în 2001, la fel de strălucitor. La Campionatele Mondiale de la Fukuoka (Japonia), româncă urca pe prima treaptă a podiumului în proba de 200 m spate și cucerea argint în cea de 100 m spate. După retragerea din activitatea competiţională, Diana Mocanu a devenit antrenoare. A devenit  cetăţean de onoare al oraşului Brăila şi Maestru Emerit al Sportului iar Preşedinţia României i-a acordat Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Comandor în anul 2000 şi ordinul "Meritul Sportiv" clasa I în anul 2008.

Azi, cu ocazia zilei de naștere, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern îi mulțumește pentru toate rezultatele obținute în carieră, îi transmite multă sănătate, putere de muncă, clipe fericite alături de cei dragi și un sincer “La Mulți Ani!”